Att våga och vinna

TRIUMF MÖTER Efter fem år i toppen av den svenska snowboard-eliten har Tove Holmgren nu lagt karriären på hyllan. Men när snowboard-livet byttes mot plugg och arbetsliv upptäckte hon en ny passion – vågsurfing.
– Jag kommer alltid leva med mina passioner, det är en viktig del av mitt liv, säger hon.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Läs mer på Volvo Car Sverige

D

et är februari och bara ett par grader i vattnet. Här på Torö Stenstrand hittar Tove Holmgren balans i sitt liv.

– När prognosen är rätt är surfet bra här. Hit åker man på bara någon timme och jag kan starta dagen här, säger hon.
Vågsurfing är ett nyfunnet intresse för Tove Holmgren. Mest känd är hon för att under flera år varit en av de bästa snowboard-åkarna i Sverige.

Lyssna på Kristoffer Triumfs möte med Tove Holmgren här:

FÖRSTA GÅNGEN HON stod på en snowboard gick hon i sjätte klass. Sedan åkte hon som folk gör mest, ett par veckor om året.

När hon var 24 år gjorde hon sitt första hopp. Under en säsong i USA tillsammans med några vänner utvecklades hon enormt. 27 år gammal år valde hon att pausa sin utbildning och satsa helhjärtat på snowboarden – och lyckades bli en av Sveriges tre bästa kvinnliga åkare.

Tove Holmgren möter Kristoffer Triumf.

– Jag har alltid varit en kicksökare men passionen för snowboard kom ganska sent. Innan proffskarriären hade jag åkt snowboard länge men det dröjde innan jag tog det till nästa nivå. Bättre sent än aldrig, säger hon.

UNDER FEM ÅR levde hon med fullt fokus på snowboard. Tävlandet gick bra och hon spelade in streetfilmer som fick stort genomslag på nätet. Trots framgångarna var det inte någon dans på rosor – åtta månader om året jobbade hon i klädbutik för att ha råd att åka snowboard från december till april.

Det var ingen betald snowboard-karriär, jag fick grejer och spons, men kunde inte leva på det Tove Holmgren

– Att resa iväg för att åka bräda var svårt att finansera. Det var ingen betald snowboard-karriär, jag fick grejer och spons, men kunde inte leva på det. Det gjorde mig inget i början – glädjen i åkningen tog över, säger Tove Holmgren.

Efter fem år och några skadedrabbade säsonger landade hon i att det var dags att ta upp studierna till sjuksköterska igen.
– Det var ett tungt beslut att lägga av, samtidigt som jag kände att jag gjort mycket av det jag ville göra inom snowboard.

I DAG ÄR hon nyutexaminerad sjuksköterska och jobbar på ett sjukhus i Stockholm. Ett vuxenliv som skiljer sig markant från livet som snowboardåkare.

– Men jag kanske aldrig kommer att bli ”Vuxen-Tove” på riktigt. Jag kommer alltid leva med mina passioner och mitt kicksökande. Det är en jätteviktig del av mitt liv, säger hon.

Det är en speciell känsla att vara i vattnet och glädjen när man tar en våg är obeskrivlig Tove Holmgren

Trots det var det slumpen som ledde henne in på vågsurfing. Under en kort period vann hon två surfkurser. Det var brädsport samtidigt som det var helt annorlunda mot det hon tidigare gjort. Sedan kurserna har intresset växt och surfing har blivit en viktig komponent i hennes liv.

– Jag upptäckte att det var helt magiskt. Jag är fortfarande ny på surf men håller på att lära mig mycket. Det är en speciell känsla att vara i vattnet och glädjen när man tar en våg är obeskrivlig.

JUST DEN KÄNSLAN tar oss tillbaka till Torö Stenstrand, dit hon åker för att kunna surfa på hemmaplan. En dryg timme utanför Stockholm ligger en av Sveriges bästa vågsurfingstränder.

– I februari eller november är det jäkligt kallt men jag klarar att vara i vattnet en 30-45 minuter. Det är en skön känsla av att bara vara. Det finns inga prestationskrav, jag ska inte prestera eller vara duktig när jag surfar – jag gör det för min skull.

THE GET AWAY CAR – så kallas nya V90 Cross Country. Bilen som är ett bevis på att man inte måste välja mellan karriären och allt det där andra du brukade älska att göra.

Genom att kombinera överlägsen komfort, design och säkerhet med vägegenskaper för riktigt tuffa förhållanden har Volvo Car Sverige skapat en bil som gör det möjligt för dig att leva till fullo.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Läs mer på Volvo Car Sverige